Sunday, November 25, 2007

"Bomb It"

„Bomb It” annab suurepärase ülevaate graffiti-maailmast. Igaüks on kuulnud sellest ja näinud seda meie tänavatel aga ilmselt vähesed teavad tausta. Selleks ongi Jonathan Reiss teinud filmi koostöös tõeliste graffiti meistritega. Näiteid tuuakse igast maailma nurgast ja isegi kohtadest, mis tekitavad üllatusmomendi.

Dokumentaalfilm ei möödu sellest väljendusviisist pinnapealselt vaid läheb sügavamale. Kõigepealt tutvustatakse vaatajale ajalugu ja siis tullakse sujuvalt üle olevikku. Graffiti tegijad räägivad ise, mis neid selle juurde tõi, kuidas alustasid ja mida nad öelda tahavad. Nagu ka režissöör ise ütles, olid neid filmis osalemiseks väga raske veenda, sest tegelikult on see seadusevastane kunstivorm.

Täielik võhik saab teada, mis on hittimine, bombing ja tagimine. Räägitakse erinevatest stiilidest ja tuuakse näiteid kõige ekstreemsematest kohtadest, kuhu oma märgi maha jätmiseks minnakse.

Et film liiga üksluiseks ei läheks räägitakse ka tavakodanikega, kes asjaga kursis ei ole. Arvamused on täiesti seinast seina. Sõna ütleb sekka ka üks politseiametnik ja näidatakse seda, mida teevad korrakaitsjad selleks, et tänavad puhtad oleks.

Filmi vaadates saad vastused küsimustele, mida enne ei olnudki.


Liis Reiman

No comments: